Barcelona er catalansk og lækker. Barcelona er byen hvor du møder storslående Gaudi-bygninger i et væk og hvor tapas er et must. I min optik en af de skønneste europæiske storbyer og her kommer mit input til en ferie i Barcelona.

Gaudi, Gaudi, Gaudi
Alt efter hvor vilde I er efter at følge i Gaudis fodspor, så kan I vælge til og fra. Selvom der er enormt mange turister og det næsten kan være for meget, så mener jeg at en tur forbi La Sagrada Familia er obligatorisk. Lysindfaldet er fantastisk og der er så mange arkitektoniske finesser at det er svært at overskue. Har været der to gange og hver gang er jeg blevet overrasket over noget nyt. Bare det at stå og kigge på de fire facader er overvældende. Af Gaudis andre finurlige bygninger, så er Casa Mila også ret interessant og hvor bonus er at få et indblik i et gammelt catalansk hjem. Det er nok at gå forbi Casa Battlo. Park Güell er også hyggelig at gå rundt i og det er meget sjovt at komme lidt udenfor byen og op på bjerget.

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia er i særklasse og er blot en af Gaudis mange bygninger i Barcelona, der er at finde på UNESCO’s verdensarvsliste. Den arkitoniske perfektion og genialitet er ikke til at komme udenom. I 1882 startede byggeriet og byggeriet forventes først færdig i 2026.

Gaudi blander med La Sagrada Familia bl.a. arkitektoniske genrer som gotik og catalansk modernisme, hvilket skaber en meget kontrastfuld oplevelse i mødet med kirken.

At træde ind i kirken, er i min optik en kæmpe oplevelse. Måden hvorpå Gaudi har indtænkt lysindfaldet er utroligt. De smukke glasmosaikker skaber et smukt lysspil i flotte nuancer i det 45 meter høje rum. Det er tydeligt at se Gaudis inspiration fra naturen og kirken og særligt søjlerne i midtskibet afspejler klart og tydeligt Gaudis reference til træer.

Gaudi er en imponerende fantastisk og til tider overvældende historiefortæller og deltaljerne har en iboende symbolsk betydning. Eksempelvis er der, når kirken står færdig, 18 tårne – et for hver af de 12 disciple, de fire evangelister samt et for jomfru Maria og Jesus. Detaljegraden er svær at forestille sig og hver enkelt detalje er yderst gennemtænkt. Det kommer i den grad til udtryk på de tre facader.

Kristi fødselsfacade: Denne facade var den første, der stod færdig i 1930, illustrerer Jesu fødsel og er fyldt med gipsstøbninger og elementer fra naturen. Den stærke inspiration fra naturen skaber liv og er med til at understrege Jesu fødsel.

Passionsfacaden: Facaden står i skarp kontrast til Kristi fødselsfacade. Passionsfacaden har skarpe linjer og er barsk og simpel i sit udtryk og vender ud mod den nedgående sol. Da Jesus døde var han 33 år og netop tallet 33 er interessant at lægge mærke til i kryptogrammet på facaden. Rækkefølgen på Jesu lidelseshistorie er S-formet nedefra og op.

Herlighedsfacaden: Den største og mest omfattende facade bliver herlighedsfacaden. Byggeriet startede i 2002 og når den engang er færdigbygget, skal den symbolisere Jesu herlighed og vejen til Gud.

Tip: bestil din billet i forvejen– det er ret surt at komme derhen og finde ud af, at der er udsolgt (lærte jeg på den hårde måde) og så er der studierabat.

Tag metroen til Sa grada familia (L5 og L2)

Park Güell

Oprindeligt blev parken designet til at være et lukket område for overklassen i Barcelona. Gaudis kreativitet har fået frit spil. Det virker på ingen måder til, at fantasien har sat grænser for, hvad han har tænkt var muligt at udføre i en park. Der er en skøn blanding af farvestrålende mosaikker, en kæmpe skov af doriske søjler og eventyrlignende bygninger. Også her er der ingen tvivl om hvor Gaudis inspiration stammer fra: Naturen selv. Mosaikbænken, Banc de Trencadis, snor sig som en slange og mosaikken ligner bølgerne på havet. Udsigten over Barcelona er også helt fantastisk, så klart et besøg værd.

Tip: Også her er der begrænsning på antal besøgende pr. dag, så køb din billet online og slip for køen.

Casa Mila

Casa Mila er det officielle navn på bygningen, men blev af de forundrede lokale kaldt La Pedrera. Desværre er facaden pt under renovering, så det storslåede syn, som det ellers skal være at se facaden, fik jeg desværre ikke den fulde oplevelse af. En tur ind i lejlighedskomplekset og ikke mindst tagterrassen er også et besøg værd. Tagterrassen afspejler hvordan Gaudis legende og fantasifulde hånd har været på spil. Skorstenene er ikke bare skorstene som vi kender dem, men i stedet ligner kæmpe middelalder riddere (og som i udtryk minder om soldaterne på Passionsfacaden på La Sagrada Familia).

Fleksibilitet har været et vigtigt element i lejlighedernes opbygning. Det er interessant at se, hvordan Gaudi har tænkt i fleksible rum med eksempelvis flytbare vægge. Derudover er der lækre detaljer i form af eksempelvis enormt flotte parketgulve med geometriske figurer.

Slut af med at sidde lidt nede i gården og kig på bygningen. Bygningen er imponerende, men jeg må også indrømme, at det ind i mellem kan blive for meget med den store detaljerigdom.

Casa Batlló

En rigtig skøn ting ved Barcelona er, at alt er i rimelig gåafstand. Du behøver ikke købe et metrokort, hvis du har tid og lyst til at gå rundt i byen og suge indtryk og stemninger til dig. Efter du har besøgt Casa Mila, kan du derfor sagtens tage dig en lille gåtur hen til endnu et af Gaudis famøse værker: Casa Batlló. Endnu engang må jeg nævne facaden på en Gaudi bygning. Endnu engang er der brugt mosaikker, som skaber et lækkert farvespil og med organiske former. Vinduerne og balkonerne er bølgeformede og ligner masker og ja, viser hvordan facaden ikke blot er tænkt som en facade, men som en fortælling til beskueren.

Desværre nåede jeg ikke ind, men udefra er det bestemt også værd at slå et smut forbi.

Tip: kom tidligt om morgenen, da du ellers kan komme til at bruge lang tid i kø med alle de mange andre turister.

Museer
Hvis i er til kunstmuseer er både Picasso og macba værd at besøge. Derudover er der flere små hyggelige gallerier rundt i byen, hvor der er langt kortere kø til 🙂 Dog er der ét museum, der er et must: Fundaci´s Joan Miro. 

Fundació Joan Miró

Miro er i vores øjne en fantastisk legende og genial kunstner. Derfor er et besøg i Barcelona i vores optik også lig med et besøg på Miro museet (Fundació Joan Miró). Her kan du svømme og drømme dig væk i Miros naivistiske og legesyge univers.

Det gotiske kvarter
Det gotiske kvarter er hyggeligt at gå rundt i, men med mange turister og hvad der følger med det. I katedralen kan man tage en elevator op på taget for at få udsigten over Barcelona at se. Derudover er der en masse hyggelige torve og markeder i dette område.

Vi gik meget rundt i stedet for at tage metroen, hvilket jeg vil anbefale jer at gøre. Byen er ikke særlig stor, så det er nemt at gå rundt samtidig med man kan få et godt indblik i byen. Her vil I også støde på en del lækre vægmalerier.

Hvor skal vi spise? Gode restauranter/tapasbarer i Barcelona

Blågårdsgade stemning og billig tapas
Tæt ved metro stationen paral-lel ligger Carrer de Blai. En fantastisk gade, hvis I er på udkig efter Blågårdsgade-stemning med masser af liv ude på gaden. Området er under udvikling og ligger 10 minutters gang fra Ramblaen. På hjørnet af Carrer del Poeta Cabanyes og Carrer de Blai finder I en ganske hyggelig og god tapasbar. Gældende for flere af tapasbarerne er, at hvert stykke koster 1€. Flere steder, bl.a. Blai 9, har en kreative måder at præsentere deres tapas på, hvilket gør det til en sand fornøjelse at spise. Et hyggeligt sted er La Tasqueta de Blai – her får I lækre desserter og personalet er virkelig flinke 🙂

Samsara: det nok et ynglings tapassted. Det er meget grimt visuelt, men de har rigtig lækker mad inspireret fra forskellige køkkener og personalet plejer at være rigtig søde. Deres mini hamburguesa er super gode, deres gambas i en lækker parmasansovs er også ret gode. Der er masser at vælge mellem! Restauranten ligger i Gracia som er en anderledes del af Barcelona – her er færre turister og et noget roligere tempo, altid gøglere på gaden og folk der hygger sig på de mange pladser. Stedet er ret lokalt og ukendt for turister, og specielt populært i weekenden. Så det kan være en god idé at bestille bord, hvis de er en større gruppe.
Adresse: Carrer Terol 6

Cafe Salambo: noget mere kommercielt, stilet og ”fint” end Samsara, men de har også virkelig lækker mad. Restauranten er – så vidt jeg husker – ikke den billigste, men maden og servicen er god. Så det er et besøg værd. Den ligger også i Gracia på Carrer de Torrijos.

La Champagneria: her får man tapas af den tunge slags, altid serveret med et glas cava. Man spiser stående. Det er ret turistet, hvis man kommer tidligt. Men, hvis man kommer sent plejer det værste at være overstået. Et ret sjovt sted. Det ligger okay tæt på stranden, men kan ikke huske adressen

PLA: Stedet har danske priser, men standarden er høj. Her tror jeg også, at det er en god ide at bestille bord forud. Ligger 2 minutter fra Plaça Jaume. Adresse: Carrer Bellafila 4

Cera 23: Har ikke nået forbi, men har hørt rigtig meget godt om stedet. Ligger i området Raval.

Milk: Hvis man får lyst til en god og ’typisk’ brunch eller god morgenmad, så kan man få det der her. Stedet ligger tæt på Plaça Jaume i det gotiske kvarter. Lidt kommercielt, men hvis man lige har brug for pandekager og en god granola, så kan man få det her. Populært sted i weekender, og lidt turistet. Adresse: Gignas 21

Bun Bo: en vietnamesisk cafe er god til frokost – frisk og sjovt interiør, god og ok billig mad. Denne vi tænker på, er på Carrer dels Angels i Raval, men den har også et par andre steder i byen.

NB: Denne guide er tilbage fra 2015