Denne aften afprøvede nationalretten i Afghanistan, Kabuli Palau.

Hvordan er denne ret så? Jo, som du kan forestille dig, spiller lokale ingredienser, kultur og religion meget ind på den afghanske madkultur sammen med påvirkning fra lande som Indien, Tyrkiet og Italien.

Denne ret af ris, kylling, gulerødder, kanel, kardemomme og mandler er en meget kendt ret i Afghanistan og efter sigende kan en kommende kone bedømmes ud fra hvordan hun netop laver denne ret.

Vores oplevelse af retten er en meget autentisk smagsoplevelse og det at sidde på gulvet med hænderne i maden, gør at maden kommer til at smage anderledes dog mangler denne ret kant og flere smagsnuancer, hvilket gør at vi giver den 3 stjerner.

Forberedelsestid: ca. 2 timer

Ingredienser:

1 kg lammekølle, okseklump eller kylling
3 dl ris (basmati eller lignende. Det skal være hvide ris)
¾ dl majsolie
¾ dl olie
3 gulerødder (skåret på langs)
2 ½ tsk salt
2 ½ tsk sort peber
1 dl rosiner
2 tsk kanel
1 tsk stødt kardemomme
1 løg

Fremgangsmåde:

– Skræl et middelstort løg og brun det i 1/2 dl olie. Tilsæt derefter 1 kg kød (okseklump/lammekølle/kylling) skåret i stykker.– Når kødet er brunt tilføjes 2 dl vand, 1 tsk salt, 1 tsk kanel, 1 tsk stødt kardemomme, 1 tsk peber, 1 tsk spidskommen.
– Dæk gryden og lad retten simre indtil kødet er mørt (omkring en time).
– Hæld derefter væden (kødsovsen) over i en separat gryde og tilsæt 3 dl basmatiris, 1 1/2 tsk salt og vand nok til at risene kan dækkes med ca. 5 cm væde.
– Kog indtil væden er absorberet og risen er blød og fast uden at være klæg.
– Sautér 3 gulerødder og 1 tsk sukker i 1/4 dl olie indtil de er let brunede. Fjern dem derefter fra olien.
– Rosinerne steges derefter i den resterende olie, indtil de svulmer op.
– Arrangér kød, ris, gulerødder og rosiner sådan, at kødet er gemt inde i risen, mens rosiner og gulerødder anvendes til at pynte retten.
– Når retten er arrangeret, kan den med fordel bages ved 150 grader i 30 minutter inden den serveres.
– Retten serveres i ovale fade.

Kilde: http://www.moesmus-afghanistan.dk/?p=2904